Home Insights Tre tuffa sanningar som du inte vill läsa – Vår VD har ordet

Tre tuffa sanningar som du inte vill läsa – Vår VD har ordet

Digitaliseringen är ett faktum och här för att stanna. Det handlar inte längre om ”om”, utan ”när och hur”. På det personliga planet tog digitaliseringen ett språng 2007 när iPhonen lanserades. Det visade sig snabbt att inget längre skulle bli sig likt, vi använder vår smartphone till det mesta. Mätningar visar att den personliga produktiviteten har ökat med 7% per år sedan 2007. Utan att gå in på siffror kan jag berätta att industrins produktivitet inte har ökat med 7 % per år. Här kommer tre tuffa sanningar som du inte vill läsa:

Vad gör vi för fel? I vår iver att digitalisera personalen, har vi glömt bort maskinerna? Vi börjar bli bra på att ersätta papper med skärmar, stora som små. Men mellan skärmen och maskinen står fortfarande oftast en människa. Har vi verkligen digitaliserat då? Tveksamt.

Tre tuffa sanningar som du inte vill läsa

1.
Det är svårt, en industri består av fler generationer av produktionsenheter med en uppsjö av styrsystem och kommunikationsgränssnitt. När man försöker koppla upp dem och koppla samman dem blir det ofta komplext.

2.
Här riskerar jag trampa en hel bransch på tårna, automationsbranchen har inte hängt med. Istället för att titta upp mot skyn för att se vilka möjligheter som finns ovanför automationslagret, väljer man att titta bort och ner igen för lösa ytterligare ett applikationsproblem med PLC-kod i ett ramverk skapat på 1970-talet.

3.
Medan problemen ovan mestadels är hjärnspöken, är det tredje problemet högst verkligt. Det handlar om säkerhet. Det enklaste sättet att skydda sin produktionsmiljö mot dataintrång är att isolera sig och inte koppla upp sig alls. Men det räcker inte, de andra kommer att komma ikapp och springa förbi. Man ska ta säkerheten på största allvar men det finns lösningar och möjligheter. De flesta dataintrång görs genom triviala säkerhetsluckor som inte borde funnits från första början. Man kan ha en uppkopplad och säker fabrik.


Vi på Novotek gillar appar och användargränssnitt men vi älskar uppkopplade maskiner och det finns ingen som kan det bättre än vi. Vi sätter alltid människorna som ska använda systemen i första rummet när vi designar våra lösningar.

Hoppa ombord och låt resan börja!

Tre tuffa sanningar som du inte vill läsa
Jens Molin, VD Novotek Sverige
Fler insights