Vad är ett styrsystem?

Ett styrsystem, även kallat PLC/PAC-system, styr maskiner och produktionslinjer. Mer specifikt ansluter du PLC-systemet till maskinernas olika givare och styrenheter via olika in- och utsignalskort.

Du får in data genom insignalskort och styr maskinen med utsignalskort. Med ett PC-baserat konfigureringsverktyg bygger du en styrning och reglering av din maskin eller linje. Detta innefattar start/stopp samt reglering av maskinens alla olika funktioner, som resulterar i en kontinuerlig och säker styrning av maskinen.

Genom att ansluta en operatörspanel eller ett SCADA-system till PLC:et kan operatören se hur PLC en styr och reglerar maskinen och kan därmed göra olika driftsinställningar som förbättrar maskinens prestanda och slutproduktens kvalitet.

Styrsystemens funktion:

1. Anslutning

Med PLC:ns olika in- och utsignalskort ansluter du dig mot processens alla givare och styrdon. Insignaler kan t.ex. vara digitala-, analoga- eller pulsgivare. Utsignaler kan exempelvis vara magnet- eller reglerventiler, reläer m.m.

2. Styrning

När den fysiska processens är ansluten använder du ett PC-baserat konfigureringsverktyg för att bygga en styrning och reglering av din maskin eller linje.

3. Processövervakning

Styrsystem realtidsövervakar dina tillverkningsprocesser genom att sätta olika typer av varnings- och larmgränser för kritiska processparametrar som påverkar slutproduktens kvalitet, t.ex. hastighet/temperatur/kvalitetsmått/status.

4. Upptäcka och korrigera fel

Med hjälp av denna övervakning upptäcker styrsystemet fel och kan även göra korrigeringar för att produktionen ska återgå till önskat läge.

5. Reglera produktionen

För att säkerställa hög kvalitet och kontinuitet så reglerar styrsystemet din produktion så att de uppmätta värdena via insignaler, även kallat ärvärde, följer dina önskade värde, även kallat börvärde. Avviker ärvärde från börvärde kommer PLC att korrigera detta genom att ändra styrningen av maskinen/processen.

6. Automation

Styrsystem automatiserar olika aspekter av tillverkningsprocessen. Detta förbättrar effektiviteten, minskar mänskliga fel och förbättrar den totala produktiviteten.

PLC och styrsystem: industri
Tänk på detta när du väljer styrsystem

Om PLC och PAC

PLC

PLC (Programmable Logic Controller) blev utvecklad på 1960-talet för att ersätta reläbaserade system. Därefter har de varit en naturlig del av styrningen av produktionen med ett brett utbud av funktioner. Varpå de är utformade för att hantera tuffa industrimiljöer och kommunicera med andra PLC:er, externa I/O och HMI.

VersaMax Micro

PAC

I jämförelse kom PAC (Programmable Automation Controller) på marknaden något senare, i början av 2000-talet. Ett PAC-system kan även ta emot mer komplexa instruktioner med sina funktioner som liknar PC-baserade styrenheter. Dessa kraftfulla funktioner är väl lämpade för mer komplexa automationslösningar.

Skillnaden mellan PLC och PAC

Både PLC och PAC är industriella styrsystem som används inom automation. De delar många egenskaper men skiljs till viss del åt i arkitektur, kapacitet och applikationer:

PLC:er passar till diskret produktion

Inledningsvis används PLC främst för diskreta produktionsprocesser där flödet är uppdelat på tydliga avdelningar eller moment. Jämförelsevis har PAC mer avancerad styrning och reglering än traditionella styrsystem.

PAC har bättre anslutning

Vidare är PLC:er mer begränsade i sin kommunikation med andra system, så som datautbyte. PACs stödjer fler industriprotokoll som OPC-UA och Ethernet . Därför är PAC ofta enklare att ansluta till andra automatiseringsssystem, mjukvaror och IoT-enheter.

PAC passar bättre till specifika branscher

Avslutningsvis klarar du dig långt på en PLC om du har enklare produktionslinjer för ex. packning, robotar eller liknande. PAC är att rekommendera om du har en större och mer komplex produktion, exempelvis processindustrier så som kemi och energi.

Välj styrsystem från Emerson

Hos oss hittar du ett brett utbud av PLC:er och PAC-system från Emerson. Du får därmed system som är kraftfulla, pålitliga och skalbara. Vi finns tillhands för att guida dig till den bästa lösningen och är aukturiserade återförsäljare som sköter installation, service och support.

Emersons har även operatörspaneler och bildskärmar med inbyggd webbserver.

Våra PLC:er och PAC-system
PACSystems

PAC är för dig som vill bygga stora, komplexa och redundanta automationssystem.

PACSystems
VersaMax

En innovativ, kompakt PLC-serie som fungerar i de flesta anlägg med många funktioner.

VersaMax
PAC Machine Edition

Ett verktyg för att konfigurera PAC-system, PLC och operatörspaneler.

PAC Machine Edition
QuickPanel+

En kraftfull, multifunktionell pekskärm för styrning och visualisering.

QuickPanel+
Industri-PC (IPC)

Robusta, högpresterande industriella datorer utformade för produktionsmiljöer.

Industri-PC (IPC)

Hör gärna av dig!

Om du har några frågor om PLC, PAC eller styrsystem i övrigt är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi kan också hjälpa dig hitta rätt styrsystem utifrån dina behov. Fyll i formuläret nedan så brukar vi höra av oss inom 24 timmar!