IoT ändrar ert sätt att göra affärer

Internet of Things är en term som hörts i några år nu, tillsammans med Industri 4.0 och “Industriellt Internet”. Alla dessa dessa “buzz words” är i kärnans mening en sak; och det är att kunna sammankoppla enheter och saker, för att ge insikt och kunna optimera deras prestanda. Kärnan i det hela är anslutning och att kunna strömma data från en källa till en databas, och sedan ha möjligheten att göra analyser, skapa “dash boards” för jämförelser och till och med göra automatiserat förebyggande underhåll. Utmaningarna med detta, nästa generations nätverk och system, är många och för att kunna säkra att ni lyckas med det behövs kunskap och planering.

Gör det rätt

De grundläggande delarna i alla IoT lösningar startar alltid med att koppla upp vilket innebär planeringen och den fösta analysen av vilken data som skall och kan bli insamlad. I detta steg kan du även börja se över dina prioriteringar och ta fram dina viktigaste KPIer. Det är inte förrän i det sista steget som man kan sätta ihop hela affärsupplägget och avgöra vilka värden som man kan få ut.

Resan är inte helt enkel, men genom att använda Novotek har du möjlighet att dra nytta av våra erfarenheter.

Novotek Illustrations IIoT steps1-5

Koppla upp

När du har fått ihop ditt affärsupplägg och dokumenterat dina processer är det tid att starta den fysiska implementationen. I detta ger Novotek dig rådet att starta med en process och bygga från denna.

Nu kommer vi till nästa steg där många fallerar. Att koppla upp sig och speciellt att göra detta säkert är något som många menar de fixat, men få har på riktigt förstått komplexiteten. Det existerar ett antal så kallade ”edge devices” för att göra detta och det kan vara allt från en mjukvara som installeras på din enhet eller automationssystem, men det kan också vara en helt egen enhet som kan göra uppkopplingen smidigare. Allt detta vore enkelt om alla system vore nya men de är dem såklart inte. Därför är det kritiskt att säkerställa att din partner i detta förstår äldre system och hur de fungerar.

Novotek Industriell IoT

Få insikt

När data samlats in till dina datorer eller molnsystem startar nästa uppgift, att använda datan och omvandla den till användbar kunskap. Detta steg involverar många olika personer beroende på din industri och organisation men det viktigaste är att säkerställa att oavsett roll och position är den data de ser samma – men anpassad för dem. Lika viktigt är det att alla användare har möjlighet att se och använda sin data var och när de behöver. Alla riktiga IoT plattformar har denna möjlighet och det finns nästintill oändligt med många olika sätt att presentera data bra på, allt beror på användaren och syftet. Sedan kan du förstås i de flesta plattformar även addera analys via statistiska modeller, fysiska modeller eller logik – allt beroende på uppgiften. Inom detta är även din partner viktig för att säkerställa att du väljer rätt metod och modell. Du kan nu få ut värde av din data, men det går att komma längre.

Novotek IIoT
Novotek IIoT Optimize

Bli optimerad

Det kan vara så att du känner dig nöjd med resultaten och det behövs inte alltid att man tar det till nästa nivå. För att sluta cirkeln kräver mer av både dig som användare och systemet. Men värdena som kan realiseras är otroliga. Att kunna ge råd i realtid till flygplan eller maskinoperatörer adderar enorma möjligheter.

Vi på Novotek har ett antal analys verktygsbibliotek och vi efter analys kan vi rekommendera er om ert fall passar för automatisk återkoppling eller rådgivning till användare.

En plattform är nyckeln

Många har insett att om du skall bygga en IoT lösning så måste du starta med en plattform. Skälet är enkelt, uppkopplingsdelen är riktigt kostsam vilket även gäller den grafiska delen, för att inte tala om hanteringen av nya enheter och nya användare. Det existerar troligen flera hundra småföretag som gör IoT plattformar och de flesta av dessa kommer att gå under. För att vara relativt säker på att plattformen du väljer kommer att finnas där om 12 månader så skall du välja en fullt utbyggd plattform som löser alla dina behov, nu och i framtiden. 

Produkter vi använder inom Industriell IoT
Operations Hub

Skapa instrumentpaneler för att visualisera data snabbt och enkelt, helt utan kod.

Proficy Operations Hub
Proficy Manufacturing Data Cloud

Strukturera, utnyttja och analysera produktionsdata från företagets alla olika produktionsenheter.

Läs mer
Thingworx

En IoT-plattform för att skapa och distribuera IoT-lösningar – snabbare och bättre.

Läs mer
Vuforia Studio

Bygg Augmented Reality-applikationer utan kodning.

Läs mer
Vuforia Chalk

Mobilt samarbete blir enklare med Augmented Reality-teknologi

Läs mer

Kontakta oss

Våra produkt- och applikationsspecialister hjälper dig att hitta det det bästa sättet att implementera en IIoT-lösning i er produktion.