Vad är SCADA?

SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition, är en lösning som styr och övervakar din produktion. Med hjälp av övervakning av sensorer, ventiler och pumpar får dina operatörer en viktig överblick i realtid.

När SCADA-systemet kom ut på marknaden på 1960-talet blev det snabbt en viktig del i den industriella digitaliseringen. Därefter har systemet bara växt i populäritet och idag så är SCADA bland den vanligaste typen av system som övervakar de flesta fabriker och anläggningar.

I verkligheten består systemet av datorer som kommunicerar med anläggningens PLC-system och ett grafiskt användargränssnitt. Dock använder vi ofta begreppet HMI / SCADA eftersom du använder dem i kombination med varandra.

Vad är HMI?

SCADA är själva systemet som styr produktionen medan HMI, Human Machine Interface, benämner användargränssnittet mellan maskinen och människan. Rent konkret syftar det till hur din driftpersonal får information presenterat för sig på skärmen.

Med HMI får din personal nämligen översikt över produktionen via en surfplatta eller PC. De kan, med muspekare, tangentbord eller touch-skärm, bland annat:

  • Ge kommandon
  • Justera parametrar
  • Ändra inställningar
  • Kvittera larm
  • Titta på trendkurvor

Moderna SCADA-system har även High Performance HMI objektbibliotek.

HMI / SCADA - Funktioner

Så fungerar ett HMI / SCADA-system

Systemet består av fyra delar:

HMI / SCADA på PC

Först och främst kör du SCADA-systemet på en PC. Den samlar både in processdata och skickar kontrollkommandon till anslutna enheter.

PLC och DCS

Dina PLC:er (Programmable Logical Controler) och DCS:er (Distributed Control System) är både kopplade till sensorer i fabriken och till PC:n.

Lär dig mer om PLC och styrsystem

PLC-kommunikation

PLC:er och DSC:er är kopplade till PC:n via standardiserad kommunikation. Då kan kommunikationen ske via olika protokoll, exempelvis OPC, OPC-UA eller Modbus.

HMI

Som tidigare nämnt är HMI användargränsnittet som presenterar informationen till operatören. Antingen är HMI:et på samma dator som SCADA-systemet, alternativt går den att visa på extern PC, surfplatta och mobil.

Integration med annan teknologi

SCADA-systemet kopplar du enkelt ihop med annan teknologi. Exempelvis kan du integrera SCADA med en Historian-databas för insamling, lagring och presentation av industriell data.

Några branscher som använder SCADA
HMI / SCADA inom energi
Energi
HMI / SCADA inom VA-branschen
Vatten och avlopp
HMI / SCADA inom läkemedel
Läkemedel
HMI / SCADA för produktion
Produktion
HMI / SCADA inom fastighet
Fastighet
HMI / SCADA för infrastruktur
Infrastruktur

Våra HMI / SCADA-system

Hos oss får du HMI / SCADA-lösningar som blivit utvecklade i mer än 35 år. Varje dag styr och övervakar dessa lösningar anläggningar och fabriker över hela världen. SCADA-systemen är standardprodukter från GE Digital som blir konfigurerade efter just dina behov.

Proficy iFIX HMI/SCADA vises på PC, nettbrett og mobil.

iFIX SCADA-system

Med iFIX får du ett komplett SCADA-system med High Performance HMI objektbibliotek, som är använt av mer än 100 000 företag i världen. Du får ett kraftfullt och modernt system som förbättrar processtyrning och effektivitet.

Proficy CIMPLICITY brukergrensesnitt

Proficy CIMPLICITY

Passar till styckproduktion

CIMPLICITY är bland de SCADA-system som har funnits längst på marknaden. Den har blivit utvecklad kontinurligt under många decennier! En av många styrkor är CIMPLICITYs skalbarhet.

Proficy Batch Execution brukergrensesnitt

Proficy Batch Execution

Passar bäst till livsmedel, läkemedel och kemisk produktion

Du får en kraftig och funktionell automationslösning för recept- och Batch-produktion. Proficy Batch Execution ger dig säkerhet, flexibilitet och skalbarhet.

Novotek Report Plus brukergrensesnitt

Novotek Report Plus

Produktionsrapportering

Programvaran innehåller standardrapporter som är anpassade efter olika industrier men du har även möjlighet att göra egna, skräddarsydda rapporter.

Frågor om HMI / SCADA?

Om du vill veta mer om ett SCADA-system eller klurar på vilket system som passar din produktion får du gärna höra dig. Skriv din fråga i formuläret nedan så återkopplar vi så fort som möjligt! Ofta inom 24 timmar.