Home Insights Fyra myter om High Performance HMI

Fyra myter om High Performance HMI

Vad händer när du byter ut komplicerade operatörsbilder med ett enkelt användargränssnitt? Vi svarar på fyra vanliga myter om High Performance HMI.

Den mänskliga hjärnan är anmärkningsvärd. När vi får visuell information bearbetar hjärnan det vi ser så att vi förstår det, i stället för att ge en enkel reflektion av det som faktiskt visas. Detta sker när vi ser bilder som är för komplexa, med många färger, utan fokuspunkt och logiskt flöde.

Titta på bilden nedan. Visuellt kan det liknas vid ”kaoslådan” i köket där man måste leta lite innan man hittar det man behöver. De många olika färgerna, illustrationerna och varningarna gör bilden komplex, och onormala förhållanden sticker inte ut. Att tolka visuella presentationer som denna kräver mycket träning och gör det utmanande för operatören att reagera snabbt på nya problem.

HMI-skärmar som denna är förvirrande, vilket gör det svårt för operatörer att snabbt identifiera problem.

Användargränssnittet bör utformas så att operatören omedelbart kan se vilken information som kräver uppmärksamhet. High Performance HMI optimerar användargränssnittet och den visuella informationen kan tolkas enklare och snabbare. Det finns fortfarande många missuppfattningar om High Performance HMI. Nedan hittar du svar på de fyra vanligaste myterna.

Myt 1:

High Performance HMI består endast av tråkiga operatörsbilder i gråtoner, med få funktioner, och kan inte göra mig till en bättre operatör.

High Performance HMI förenklar användargränssnittet, så att svarstiden blir snabbare, och operatören lättare kan hantera larm och problem samt att felen minskar. Designen består av gråtoner, med ett litet urval av färger, som illustrerar de olika varningarna. Layout, navigering, former och typografi är också optimerade för att ge snabbast möjliga överblick.

High Performance HMI-skärmar kommer med ett optimerat användargränssnitt där både färger, layout, former och typografi är optimerade för att ge operatören en omedelbar bra överblick.
Mer avancerade HMI-skärmar tar även med belysning i beräkningen, och ger lika bra bilder inomhus som utomhus, dagtid och kvällstid.

Myt 2:

Jag behöver en fullständig, verklig representation av processen.

Titta på bilderna nedan. Illustrationen till vänster är en verklig representation av Oslos tunnelbanenätet. På bilden till höger är de olika linjerna strukturerade vilket gör det lättare att visualisera resan.

Strukturerade bilder är lättare att navigera och vi förstår dem snabbare. Bildkälla: Wikimedia Commons

Om du söker efter optiska illusioner hittar du tusentals exempel. De är roliga att titta på, men vad de säger är att vår hjärna omorganiserar visuella signaler i ett försök att förstå vad vi ser.

Samma princip gäller för operatörer som försöker extrahera signaler från komplexa systemrepresentationer. Vi måste reflektera information på ett sätt som är lätt att skanna och som gör att vi snabbt kan identifiera områden som kräver åtgärder.

Myt 3:

Mina operatörsbilder och processer är för unika. High Performance HMI kommer med fördefinierade inställningar och är “one-size-fits-all”.

High Performance HMI är ett ramverk som kan användas i alla produktionsmiljöer. Ett brett utbud av visuella signaler låter dig anpassa skärmar för ditt ändamål, med de funktioner du behöver. Genom att använda enkla, repeterbara former och en grundläggande färgpalett framhävs onormala situationer tydligare. Allt du behöver är fortfarande tillgängligt, men presenteras i ett nytt gränssnitt, som är lättare att navigera i. Detta gör att du kan spendera mindre tid på att söka och navigera och fatta beslut snabbare.

Vill du skapa dina egna instrumentpaneler för visualisering, helt utan kod?
Läs om Proficy Operations Hub

Myt 4:

Jag har använt samma operatörsbilder i 10 år och vet var allt finns.

När du är bekant med traditionella operatörsbildsskärmar kan det vara svårt att genomgå en förändring. Vi har sett erfarna operatörer bli positivt överraskade när det nya tillvägagångssättet jämförs med det gamla systemet. High Performance HMI är lite som att städa upp på kontoret. Du har fortfarande alla nödvändiga verktyg tillgängliga – men det blir lättare att hitta dem.

Många tillverkande företag har operatörer som är specialiserade inom sitt område. De kan allt i användargränssnittet, men utmaningen är att det blir svårt för andra att ta över om operatören slutar jobbet. Med High Performance HMI blir det enklare och betydligt snabbare att utbilda nästa generations operatörer.

Är du redo att välja High Performance HMI?

Sammanfattningsvis är High Performance HMI ett beprövat sätt att öka effektiviteten mellan olika operatörsteam. Ett bra gränssnitt är lätt att lära sig, leder till snabbare svarstid, säkrare drift och högre kvalitet. Med ett intuitivt system är det lätt att navigera, och du kan direkt se vilka åtgärder som måste vidtas.

Läs mer om: High Performance HMI

Denna artikel skrevs ursprungligen av Scott Duhaime på GE Digital.
Läs den på GE Digitals hemsida här.

Fler insights