Vad är MES?

Ett MES-system (Manufacturing Execution System), även kallat produktionsstyrningssystem, är en mjukvarubaserad lösning som hanterar och styr dina tillverkningsprocesser på fabriksgolvet. Det ger information i realtid och involverar alltifrån planering, övervakning, uppföljning och rapportering.

Det är till för att hantera den stora mängden värdefulla data som generars i din tillverkningsprocess! Resultatet är en smart fabrik, eller en Smart Factory.

Översikt på sidan:

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet.

Whitepapers:

Allt om MESAllt du behöver veta om MES

För dig som vill spara läsningen till senare kan du ladda ner ett Whitepaper som berör allt du behöver veta om MES. Allt på ett och samma ställe helt enkelt!

Winter is coming!MES och produktionsutmaningar under vintern

Ett Whitepaper speciellt framtaget för produktionsutmaningar under vinterhalvåret och hur MES hjälper dig rusta upp för dessa.

MES och MES-system, klassisk arkitektur

Hur använder du MES?

Du integrerar MES-systemet med dina tillverkningssystem. Rent praktiskt fyller det luckan mellan ditt automationssystem och affärssystem (ERP). I bilden till vänster kan du se MES-systems funktion enligt klassisk arktiketur. Genom att integrera MES med andra system får du en heltäckande bild av produktionsprocessen.

MES-systemet hjälper till att förbättra tillverkningseffektiviteten, minska kostnaderna och öka den totala produktiviteten genom att ge realtidsinsikter.

5 fördelar med MES

Är MES för dig?

Nu när du har en bättre bild av ett MES-system så kanske du undrar ‘’om det nu är så bra, varför investerar inte alla i detta?’’.

Då vill vi kontra med att säga att ett MES-system är hjärtat av produktionsmjukvaror. Du klarar dig långt om du har ett produktionsstyrningssystem, eftersom du kan följa och lagra alla aktiviteter i din produktion. Det är även extra viktigt för dig som arbetar med kvalitetsparameterar eller behöver spårbarhet, exempelvis om du jobbar inom livsmedel, läkemedel eller tillverkar fordon.

Om du känner igen dig i något av påståendena nedan bör du kika åt MES-systemets håll:
  • ”Vi lyckas inte producera det vi har planerat men vet inte varför’’
  • ‘’Vi har många stopp i vår anläggning men är inte säkra på hur många stopp vi har eller vad det är för typ av stopp’’
  • ‘’Vi har för mycket kassation och har inte funnit en anledning’’
MES, produktionsstyrningssystem för bilar
Kundberättelser
Coca-Cola Sverige

Coca-Cola European Partner Sverige AB valde MES-systemet Proficy Plant Applications för att öka effektivitet, kvalitet och säkerhet i produktionen.

Läs mer
AkzoNobel Rexolin

MES gav AkzoNobel Rexolin verktyg för dokumentation av produktionen, kvalitetsoptimering och effektivitetsanalyser.

Läs mer
Scanspac

Med MES-systemet Proficy Plant Applications kunde Scanspac öka sin spårbarhet och analysera produktionen bättre.

Läs mer

Våra MES-system

Hos oss hittar du ett stort utval system som alla ingår i MES – Smart Factory. Programvarorna kommer som standardlösningar från GE Digital och blir anpassade efter din produktions behov. Du kan använda programvarorna tillsammans som en komplett lösning, eller var för sig. 

En MES-lösning för alla typer av produktionsföretag

Proficy Plant Applications

Proficy Plant Applications är ett modulbaserat MES-system från GE Digital. Mer specifikt har programvaran moduler för produktionsuppföljning, kvalitetsuppföljning, spårbarhet och Batchanalys. Du väljer vilka moduler du vill ha efter din produktions behov. Systemet är hybrid, vilket innebär att du kan köra det både lokalt eller i Cloud.

MES - Proficy Efficiency

Proficy Efficiency

Proficy Efficiency är en av modulerna i Proficy Plant Applications men kan också användas ensam. Som en av de ledande OEE-lösningarna övervakar den bland annat stopp, kassation och MTBF/MTTR. Här skapar du dig översikt över produktionen i realtid och kan se hur bra en maskin, linjer eller hela fabriken kör.

Bättre rutiner med Proficy Workflow

Proficy Workflow

Med Proficy Workflow från GE Digital digitaliserar du arbetsuppgifter genom att skapa så kallade ”Workflows”. Du kan därmed delegera rätt arbete till rätt medarbetare, baserat på ledig tid, färdigheter och behörighet. I tillägg kan du enkelt använda Proficy Workflow med SCADA och andra styrsystem.

ROB-EX Scheduler produktionsplanering

ROB-EX Scheduler

ROB-EX Scheduler är det optimala verktyget för dig som söker bättre produktionsplanering. Slopa Excel-arket och använd istället ett verktyg som gör planering och omplanering enkelt. Dessutom blir det presenterat för både dig och dina medarbetare i ett användarvänligt grässnitt. Ta gärna en titt på vår referensfilm med SF Marina om du vill se mer om ROB-EX!

MES - Operations Hub

Proficy Operations Hub

Proficy Operations Hub är en programvara för visualisering av produktionsdata. Du kan själv, helt utan kod, göra egna dashbords via «drag and drop» med olika widgets. 

Proficy Operations Hub är tätt integrerat med alla Proficy-lösningar, däribland Plant Applications och Proficy Historian. Du har tillgång till programvaran både via dator, mobil och surfplatta.

Steg-för-steg-guide

För dig som är redo för nästa steg och funderar på själv införandet av ett MES-system – ladda ner vår guide! Där tar du del av 8 konkreta steg innan, under och efter införandet av MES.

Frågor eller rådgivning om MES

Beskriv gärna dina behov och din produktions förutsättningar så hittar vi rätt MES-system tillsammans.

Namn(Obligatoriskt)
Ange din e-post om du vill att vi återkommer hit.
Alternativt anger du ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.