Home Insights Ta kontroll över din elförbrukning med rapportering

Ta kontroll över din elförbrukning med rapportering

Elpriser har blivit högst aktuellt den senaste tiden och kan kanske till och med benämnas som höstens snackis i fikarummen. Varför? För att det påverkar oss alla, privatpersoner som företag. För det sistnämnda, företagen, kan elpriserna utgöra skillnaden mellan överlevnad och konkurs. Läs vår artikel: Ta kontroll över din elförbrukning med rapportering

Så vad kan du göra? Alla företag har tillgång till sin elräkning, det vill säga att du kan se den totala elförbrukningen. Men vad säger den siffran dig egentligen? Du behöver detaljrik information som visar vilka maskiner och system som är energislukare – energirapportering. Men hur gör du det rent praktiskt?

Ta kontroll över din elförbrukning med rapportering

1. Koppla upp dig

Först behöver du koppla upp dina maskiner och system och lagra data i en historikdatabas. Därefter skapar du rapporter i ett rapporteringsverktyg. Rapporterna visar då elförbrukning uppdelat på linjer, maskiner och system. Vår egenutvecklade programvara heter Report Plus.

Sänk elförbrukning - steg 1

2. Skräddarsy dina rapporter

Med hjälp av ditt rapporteringsverktyg kan du välja vilken typ av data du vill visualisera. Du väljer alltså själv vilka värden du vill visa. Det går att bygga rapporter mellan högt och lågt, från momentaneffekter (KW) till förbrukad energi (KWH). Det går också att ställa in medel/max/min-förbrukning. En högst relevant rapportfunktion är att du kan väva in elpriset.

Sänk elförbrukning - steg 2

3. Samla insikter

När du analyserar din data, exempelvis vilken effekt dina maskiner förbrukar och vad elpriset är timme för timme, så får du en förståelse för din produktion. Du får helt enkelt en detaljerad vy av de största elförbrukarna. På så vis kan du och ditt team ställa följdfrågorna: varför drar de maskinerna mest energi och vad ska vi göra åt det?   

Sänk elförbrukning - steg 3

4. Kontrollen är din!

Nu kan du ta kontroll! Du har fått insikter från informationen i ditt rapporteringsverktyg, det vill säga att du vet vad, när och varför. På så vis kan du se över om ni kan producera med andra maskiner, producera andra tider eller köra er utrustning på ett annat sätt. Oavsett är kontrollen din och du kan använda den för att minska er elförbrukning!

Sänk elförbrukning - steg 4

Läs mer om: Novotek Report Plus

Ta kontroll idag!

Fler insights