Home Branscher Vatten och Avlopp-med ref Customer story Arendal kommun

Lösning

  • Operativt styrsystem baserat på HMI / SCADA
  • Historikdatabas
  • Underhållssystem

Produkter

Fördelar

  • Bättre kontroll och översikt
  • Optimal och kostnadseffektiv drift
Novotek piktogram: Check.

Arendals kommun i Norge investerade i en modern lösning för drift och underhåll för att få en fullständig överblick och kontroll över vatten- och avloppssystemen. I lösningen hittar vi HMI/SCADA-systemet Proficy iFIX sömlöst integrerat med historikdatabasen Proficy Historian och underhållssystemet IDUS. 

Hantera stora mängder data

Arendals kommun har mer än 240 pumpstationer. 187 av dessa, liksom kommunens vatten- och avloppsreningsverk, är anslutna till det operativa kontrollsystemet Proficy iFIX. Det betyder över 20 000 datapunkter, spridda över fem servrar.

Naturligtvis ställer vi strikta krav på system som måste hantera en så stor mängd data. Det är inte många system som kan hantera det här, men vi har nu en mycket bra lösning, säger Preben Karlsen, systemchef i Arendal kommun.

Med ett sådant signalområde är utmaningarna särskilt stora för att hantera historia. Proficy Historian från GE Digital är utformad för att hantera stora mängder data utan att påverka prestanda. Detta ger driftspersonal och andra anställda snabb åtkomst till data för rapportering, trend och analys. För att säkerställa enkel åtkomst från webben till systemen används en Proficy iFIX-terminalserver.

Novotek Reference Arendal Kommun

Tät integration

Sömlös integration av drift- och underhållssystemet innebär att information som antal startar och stopp, driftstopp och driftstider automatiskt skickas till underhållssystemet. IDUS är öppet och flexibelt, med möjlighet att implementera både periodiskt och tillståndsbaserat underhåll. Den täta integrationen säkerställer effektiv och snabb åtkomst till underhållsrelaterad information, funktioner och uppgifter. Registreringar och andra uppgifter görs direkt i Proficy iFIX.

Med teknisk expertis var Preben Karlsen själv huvudarkitekten bakom systemarkitekturen och integrationen mellan systemen. Han och teamet har utfört stora delar av konfigurationsarbetet för både operationscentret och underhållssystemet.

Den nära integrationen mellan systemen ger oss ett antal fördelar och bidrar utan tvekan till optimal och kostnadseffektiv drift. Dessutom gör vår tekniska expertis oss mer oberoende och ger oss ett unikt ägande av lösningarna, fortsätter Karlsen.

Drift- och underhållspersonal är utrustad med handdatorer för ökad flexibilitet. Här registreras både arbetsorder och rapportering av genomförda uppgifter.

Informationen kan synkroniseras trådlöst och automatiskt i IDUS, men hittills har vi valt att synkroniseringen utförs när handdatorn placeras i en dockningsstation som är ansluten till systemet, avslutar Karlsen.

Läs mer om produkterna som nämnts ovan
iFIX HMI/SCADA

Den mest kompletta HMI/SCADA-lösningen på marknaden.

Läs mer
Proficy Historian

Marknadens mest kraftfulla processdatabas utvecklad för produktionsdata.

Läs mer
IDUS

IDUS är en av våra samarbetspartners och kopplas samman med Proficy iFIX HMI/SCADA som ett arbetsverktyg som användas för att underlätta arbetet mellan produktion och underhållsavdelningen.

Kontakta oss för mer information