Home Branscher Metall Customer story Kanthal

Lösning

 • Produktionsinformation
 • Rapportering
 • Processoptimering
 • Stoppa tidsregistrering
 • Övervakning
 • Versionshantering

Produkter

Fördelar

 • Ett integrerat operatörs- och informationssystem
 • Effektiv maskin- och stoppuppföljning
 • Snabb tillgång till information
 • Lättare att upptäcka dolda problem
 • Nyckeltalsanalyser
 • Datasäkerhet
 • Standardiserad bildstruktur för enkel navigering
Novotek Sverige AB

Kanthal AB har använt iFIX HMI/SCADA i mer än 25 år. Systemet har varit stabilt genom många uppdateringar och med implementeringen av Proficy Historian fick Kanthal AB ännu bättre insikt i produktionsprocesserna.

Vårt samarbete med Novotek började när vi ville sköta produktionen vid smältverket. Det var första gången vi använde en PC i produktionen, minns projektledaren på Kanthal Hallstahammar.

Vid den här tiden, redan 1994, hade Kanthal Hallstahammar åtta datorer, varav två körde iFIX. De var själva med i implementeringen av de första versionerna och i efterhand har systemet vuxit kontinuerligt.

Vi bestämde oss för att hålla oss till ett system på både PC- och SCADA-sidan. Det har lett till att vi har byggt upp en bra kompetens inom iFIX, förklarar han.

Komplett övervakning av produktionen

Proficy iFIX är ett öppet system, vilket gjorde det enkelt för Kanthal AB att utöka systemet efter behov. Idag är iFIX kopplat till smältugnar, valsverk och reningsverk, med permanent övervakning av produktionen och det centrala larmsystemet. Strukturen på användargränssnittet gör att operatören kan övervaka hela produktionsområdet, och klicka sig ner till olika byggnader och maskiner.

De berättar att utbyggnaden av iFIX under ett antal år, med nya installationer och uppgraderingar, har gått utan problem ch att det är en stor fördel att iFIX är oberoende av vilket system vi kör det mot.

Produktionshöjande åtgärder

Den sista uppgraderingen av systemet var installationen av Proficy Historian. Genom analys av historiska data från produktionen kan Kanthal AB hitta dolda problem och samband mellan olika parametrar, och använda insikten för att genomföra produktionshöjande åtgärder. Stopptidsregistrering för nyckeltalsanalys av driftstopp är en viktig del av denna lösning. Dessutom ger Proficy Historian betydligt enklare dataåtkomst.

Säkerhet

Säkerheten i systemet är också väl utvecklad. Alla har möjlighet att se samma information samtidigt som det är lätt att styra vem som kan se vilka signaturer och parametrar.

Vissa delar av processen vill de dock inte att någon ska se. Det gäller ofta att processutvecklaren på en viss avdelning har tillgång till sin information, samtidigt som det också handlar om att känslig information inte hamnar i fel händer.

Service och support

Kanthal har genom åren skaffat sig erfarenhet av Novoteks service och support genom sitt serviceavtal och olika uppgraderingar.

Vi har inte haft så mycket problem, men när vi har behövt hjälp har vi fått bra stöd. Det har varit ett bra samarbete mellan oss och Novotek, avslutar projektansvarige på Kanthal Hallstahammar.

Läs mer om lösningen
iFIX HMI/SCADA

Den mest kompletta HMI/SCADA-lösningen på marknaden.

Läs mer
Proficy Historian

Marknadens mest kraftfulla processdatabas, utvecklad för att hantera produktionsdata.

Läs mer